Символ на ВСГР и два лозунга
ВСГР Символ на ВСГР За майка България

ВСЕБЪЛГАРСКИ СБОР ГЕОРГИ РАКОВСКИ

Кои сме ние

Георги Раковски, Белград, 1862 г. Литографна снимка на Георги Раковски

Аз съм бил българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание прахът ми да не се меси с друга народност.

Георги Раковски

Ние сме български националисти, които искаме да обединим всички, избрали да тръгнат по пътя на защита на българщината, по пътя на борбата за спасението на България и извеждането ѝ до по-успешен етап в нейния дълговековен път. Не ще се стремим да сме приятни на никой господар, а ще осветляваме истината за различните политически фактори от миналото и днес. Днес са ни необходими сигурност, справедливост и солидарност. На комунисти и либерали, които ни дърпат назад, ще кажем, че само лустрация и декомунизация ще възкресят България - такава, каквато е била преди черната дата 09.09.1944 г.

Защо политическа партия? Защото съществуващите политически партии, които определят себе си като националистически постепенно еволюираха и се превърнаха в част от статуквото. Някои влязоха и във властта. Но най-важното - измениха на принципите на национализма и започнаха да защитават чужди интереси. Така голяма част от българските граждани, които изповядват национализма като своя идеология останаха без каквото и да било политическо представителство, което да защитава техните интереси и техните идеали.

Защо всебългарски? Защото нашата организация е отворена за всички, които се чувстват българи и имат българско национално самосъзнание, независимо дали живеят в пределите на Родината или извън нея.

Защо сбор? Сборът е завещан от дедите ни, които са се сбирали, за да отбраняват Отечеството от чуждите посегателства или да върнат в границите на България територии, насилствено отнети от нашите врагове. Такива сборове са се организирали от предшествениците ни – Кан Тервел – спасителят на Европа, Цар Самуил Български и Крум Страшний.

Защо Георги Раковски? Защото това е личността, която тръгна не само с перо, но и с пушка в борбата за освобождението на България, постави основата на българската войска чрез създадената от него в Белград Българска легия и постави основите на национализма. В легията бяха и старите воеводи дядо Ильо Войвода и Иван Кулин, и младите – Васил Кунчев, Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Заедно с Раковски ние почитаме и други наши предшественици, които са се борили за България. Такива са генералите Никола Жеков и Христо Луков, водачът на СБНЛ и ръководител на антикомунистическата емиграция Иван Дочев, легионерът и най-дълго репресираният политически затворник Илия Минев, министър-председателят, спасил България от попълзновенията на Коминтерна проф. Александър Цанков и много други.