символ на ВСГР и два лозунга
ВСГР Символ на ВСГР За майка България

ВСЕБЪЛГАРСКИ СБОР ГЕОРГИ РАКОВСКИ

Новини

21.01.2024.

Почит към паметта на Илия Минев

По традиция и тази година беше организирано почитане паметта на политически затворник номер едно в България - легионерът Илия Минев. В своето слово пред паметника на Илия Минев, лидерът на ВСГР Димитър Николов, който е и главен редактор на основания от Илия Минев вестник "Свободно слово" още от неговото начало, се спря на характера на Илия Минев, като изнесе интересни факти от неговия живот. Беше подчертана ролята му в СБНЛ, както и дългогодишните репресии, през които е преминал в затворите и концлагерите на НРБ. Това обаче не сломява духа му и Илия Минев създава първата реална опозиция на комунистическия режим в по-ново време, в лицето на Независимото дружество за защита правата на човека в България.

23.10.2022.

Г-жа Джорджа Мелони официално встъпи в длъжност като премиер на Италия

Из предизборна реч на Джорджа Мелони:


Те атакуват националната идентичност, религиозната идентичност, половата идентичност, семейната идентичност. Защото когато аз вече няма да имам идентичност и корени, ще бъда перфектна робиня на милостта на финансовите спекуланти. Перфектният потребител.

Ние не искаме да бъдем просто един номер. Ние ще защитаваме ценноста на човека. На всеки човек. Ще защитаваме Бог, родината и семейството! Ние ще правим това за да защитим нашата свобода. Ние никога няма да бъдем роби!

01.10.2022.

Редакцията на в-к Свободно слово изпрати поздравително писмо до г-жа Джорджа Мелони по повод големия успех на партията Италиански братя в парламентарните избори в Италия

Коалицията от четири крайнодесни партии, начело с Италиански братя на Джорджа Мелони спечели с убедително мнозинство предсрочните парламентарни избори в Италия. По-долу поместваме текста на поздравителното писмо от редакцията на в-к Свободно слово до г-жа Мелони.

До г-жа Джорджа Мелони

Председател на политическа партия Италиански братя

Поздравителна телеграма

Уважаема госпожо Мелони,

Имаме честта да Ви поздравим за големия изборен успех, който Вашата партия постигна на изборите в Италия, проведени на 25. 09. 2022 г. от името на редколегията на вестник Свободно слово. Този печатен орган е както на политическия затворник № 1 в света след втората световна война - Илия Минев (сега покойник), така и на едно голямо мнозинство от лица, членове на една от старите националистически партии в Европа - бившата Българска Национално Радикална партия.

Уверени сме, че Вие ще поведете италианския народ към просперитет и справедливост, както и това, че ще бъдете един от основните европейски водачи, за да се превърне нашият континент в бащино огнище на свободните и независими нации и защитник на християнските ценности.

Сърдечни поздрави,

Политически директор на в-к Свободно слово Димитър Николов

Главен редактор на в-к Свободно слово Григор Григоров

Адвокат Стефан Парлапански

Alla cortese attenzione della sign.ra Giorgia Meloni

Leader del Partito Fratelli d'Italia

Lettera di congratulazioni

Gentile Sign.ra Meloni,

abbiamo l’onore di congratularci con Lei per il grande successo elettorale, ottenuto dal vostro Partito durante le elezioni in Italia, avvenute il 25. 09. 2022 г. Noi dal collegio redazionale del quotidiano “Voce Libera” (Svobodno Slovo). Vogliamo introdurre questo giornale- di proprieta’ del carcerato politico N 1 nel mondo dopo la Seconda guerra mondiale - Ilia Minev (attualmente defunto), ) e di una grande maggioranza di persone membri di uno dei vecchi Partiti nazionalisti in Europa (Il Partito Bulgaro Nazionale-Radicale).

Siamo piu’ che convinti che Lei guiderete il popolo italiano verso la prosperita’ e la giustizia, cosi’ come che sarete uno dei Leader fondamentali per trasformare il nostro continente in un focolaio paterno delle Nazioni libere ed independenti e difensore dei valori cristiani.

Cordiali saluti,

Direttore politico del quotidiano Svobodno Slovo Dimitar Nikolov

Redattore del quotidiano Svobodno Slovo Grigor Grigorov

Avvocato Stefan Parlapanski

09.09.2022.

Почит към паметта на жертвите на комунистическия режим след 9-ти септември 1944 г.

Днес при Мемориала на жертвите на комунистическия режим в България, в парк НДК, гр. София, беше организирано поклонение и отслужен молебен за упокоение на душите на жертвите на комунистическия терор в България след 9-ти септември 1944 година. Председателят на Всебългарски сбор Георги Раковски, г-н Димитър Николов държа кратка реч по този повод.

30.06.2022.

В деня на големия христиански празник Свети Дух честваме и Деня на българите от Македония и загиналите за обединението на България

Днес в Централния военен клуб в София се проведе честване на Деня на българите от Македония - Свети Дух и 100 г. от смъртта на големия български революционер и идеолог на ВМРО Христо Матов, организирано от Всебългарски сбор Георги Раковски. След като прозвуча химна на Царство България Шуми Марица присъстващите изгледоха архивен кинопреглед, посветен на посрещането на българската войска и администрация в Охрид. Ставрофоренският иконом Йордан Василев разясни значението на празника Свerи дух и призова събралите се да работят с неотслабващ плам за осъществяването на българският идеал, след което бе отслужен кратък молебен. Лидерът на ВСГР Димитър Николов говори за личността и делото на Христо Матов, а историкът Григор Григоров (син на легионера и политически затворник Иван Григоров) изнесе интересна историческа лекция за националоосвободителните борби на българите в Македония. Известният художник Георги Стаменов като представител на Сдружението на бежанците от Вардарска и Беломорска Македония разказа спомени за срещите и сътрудничеството си с Иван (Ванче) Михайлов. Накрая председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите Петър Велчев говори за съвременната политическа обстановка и сегашните ни отношения с Република Северна Македония. Особен колорит и дух на приятелство и братство на срещата придаде присъствието на представители на наскоро подпаления българския културен център в Битоля.

O=Димитър Николов, лидер на ВСГР говори за личността и делото на Христо Матев Молебен в Деня на българите от Македония Честване на Деня на българите от Македония в Централния военен клуб, София

13.02.2022.

Седемдесет и девет години от убийството на генерал Христо Луков

Днес във Варна, родния град на ген. Луков, ВСГР организира честване на паметта на големия български патриот и родолюбец. Г-н Димитър Николов говори за основните моменти от живота на ген. Луков, след което събитието продължи със шествие по улиците на града и полагане на венец пред мястото, където се е намирала родната къща на генерала. Там също бяха произнесени речи. Вие можете да проследите изцяло това честване от видеозаписа по-долу.

09.09.2021.

В памет на жертвите на комунистическия режим след 9-ти септември 1944 г.

Днес пред параклиса Всички български мъченици - жертви на комунистическия терор в гр. София, беше извършено Поклонение-Молебен за българските новомъченици, безследно изчезнали, избити без съд и присъда и изправените на разстрел от така наречения народен съд. В поклонението взеха участие и много членове на ВСГР.

Мемориална стена и кръст в памет на жертвите на комунистическия режим Мемориална стена в памет на жертвите на комунистическия режим

21.08.2021.

В памет на героите от Преображенското въстание

Представители на ВСГР от Бургаска област посетиха местността Петрова нива в Странджа планина в рамките на събора, който се организира всяка последна събота от м. август за почитане подвига на опълченците, взели участие в Преображенското въстание през 1903 г. Нашите представители, предвождани от г-н Димитър Николов положиха венец в памет на героите.

Венец в памет на героите от Преображенското въстание

02.05.2021.

Честито Възкресение Христово!

Христос Воскресе!

Христос Воскресе! Нека благодатната светлина на Христовото Възкресение да озари душите и сърцата ни!

10.04.2021.

138 години от рождението на проф. д-р Богдан Филов

На 10 април 1883 г. в гр. Стара Загора, Източна Румелия е роден големият български учен, политик и регент на малолетния цар Симеон Богдан Димитров Филов. Той е учен, сочен за основоположник на професионалната археология и изкуствознание в България с важни приноси в историята на античното и средновековно българско изкуство.

В края на 1938 г. Филов е поканен за министър на народното просвещение, а от 15 февруари 1940 г. оглавява Министерския съвет

На 1 март 1941 г. в дореца Белведере във Виена при тържествена обстановка министър-председателят проф. Богдан Филов подписва протокол за присъединяването на Царство България към Тристранния пакт. От страна на съюзниците документа подписват германският външен министър Рибентроп, италианският - граф Чано и японският посланик Ошима.

На следващия ден Народното събрание с шумни овации ратифицира присъединяването на България към Тристранния пакт. Още същия ден части на германската армия навлизат на българска територия, бързайки да помогнат на италианските си съюзници в Гърция. По този начин се слага край на политиката на неутралитет, която България следва след избухването на Втората световна война и става съюзник на Германия. Днес този акт е най-малкото противоречив. Така в официалната история, писана от комунистите четем: „Виенското предателство на царското правителство на Б. Филов обрече България на робство и разорителен грабеж и я изправи пред нова и най-страшна национална катастрофа. Затова и 1 март 1941 г. стана черна дата в нашата история.“ (История на България том 3, 1964 г.) Каква ирония, като се има предвид, че по това време СССР и Германия са съюзници, заедно са окупирали Полша, а българските комунисти, сляпо изпълнявайки инструкциите на Москва са сред най-пламенните радетели за присъединяването на България към Тристранния пакт. Тогава обаче, според общественото мнение и според мнението на редица историци с включването на България към пакта цар Борис ІІІ и българските управници избират единствено възможния изход в този момент. Така страната ни се спасява от разгром, от даване на стотици хиляди жертви, от попадане под чужда военна сила и установяване на окупационен режим.

На 19 април българските войски навлизат в Югославия, малко по-късно и в Гърция, поемайки администрирането на всички райони, населени с българи. Българската армия навсякъде е посрещана като освободителка и приветствана от местното население. Като се прибави и извършеното предишната година присъединяване на откъснатата след Първата световна война Южна Добруджа се постига националния идеал без да се водят каквито и да били военни действия, българското правителство неимоверно покачва своя престиж, а цар Борис III е обявен за „Обединител“.

Богдан Филов е екзекутиран заедно с другите регенти и с мнозина министри и депутати през нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г. Пред „Народния съд“ се държи достойно и отрича да е виновен за следваната от него политика и ориентация на страната, посреща хладнокръвно смъртната си присъда. Цялото имущество на семейството му е конфискувано, а научните му титли са отнети. Името на професор Богдан Филов за дълги години е зачеркнато, неговите научни трудове са забранени, укривани или унищожавани.

След краха на комунистическия режим, името на видния български професор е частично реабилитирано и неговите научни приноси повече не са отричани. През 1996 г. Върховния съд отменя издадената от т.нар. Народен съд смъртна присъда на Богдан Филов. Тринадесет години по-късно, през 2009 г. Столичния общински съвет решава улица в София да бъде именувана Богдан Филов и да бъде поставен барелеф на Филов. Това обаче така и не влиза в сила, тъй като след реакция на израелското посолство, тогавашния кмет на Столичната община Бойко Борисов връща решенията за ново обсъждане и внася предложение за тяхната отмяна. С гласовете на ГЕРБ и БСП те биват отменени.

В родния град на Богдан Филов – Стара Загора, през 2013 г. също е направено предложение за именуването на площад в града на негово име от нашия съратник и бивш зам.-кмет и общински съветник Тихомир Томов, но само няколко гласа не достигат то да бъде прието от Общинския съвет.

На 15.04.2013 г. Българската Национална Телевизия излъчва специално предаване по повод 130 години от рождението на Богдан Филов. А изданието на предаването История.bg от 24.04.2017 г. е посветено на проф. Богдан Филов. Предаването можете да гледате  тук.

Една аудитория в Ректората на СУ Свети Климент Охридски от години носи името Проф. Богдан Филов.

Пълен текст на предложението на г-н Томов

01.02.2021.

Отдаваме почит към жертвите на комунизма в България

Днес е официалният ден за отбелязване на жертвите на комунистическия режим. На тази дата през 1945 г. състав на Народния съд обявява смъртните присъди на тримата регенти, 67 депутати, 22-ма министри, 47 генерали и 8 царски съветници. Впоследствие още хиляди са убити или изпратени в лагери.

Със заупокойна молитва и полагане на цветя и венци пред паметника до НДК беше почетена тяхната памет.

В речта си пред събралото се множество, председателя на инициативния комитет за учредяване на партия Всебългарски Сбор Георги Раковски - Димитър Николов, който сам е внук на осъден на смърт от Народния съд припомни, че все още много улици и населени места в страната носят имена на комунистически престъпници. Той говори и за актуалното политическо състояние и за перспективите за развитие. Завършвайки емоционалната си реч с поздрава ЗА НАЦИОНАЛНО МОГЪЩА И СОЦИАЛНО СПРАВЕДЛИВА БЪЛГАРИЯ, Димитър Николов беше бурно аплодиран от събралите се стотици граждани.

Реч в памет на жертвите на комунизма в България

Xиляди черни балони полетяха към небето в памет на жертвите на комунистическия режим.

Черни балони политат към небето

16.01.2021.

На днешния ден се навършват 33 години от създаването на Независимото дружество за защита правата на човека в България

Днес, 16. 01. 2021 г. привърженици на политическият проект Всебългарски Сбор Георги Раковски присъстваха на честването на 33 - годишнината от създаването на Независимото дружество за защита на правата на човека в България от Илия Минев и негови съратници.

Г-н Димитър Николов – председател на инициативния комитет за учредяване на партия Всебългарски Сбор Георги Раковски произнесе слово в което заяви, че делото на Илия Минев ще бъде продължено. Беше подчертано, че ако Илия Минев не бе изолиран от т.н. опозиция в първите дни на промяната и ако бе достигнал до върховете на политическия живот и до управлението на държавата, нямаше да се стигне до съществуващото положение днес - от външнополитическа гледна точка да нямаме нито един истински съюзник, а от вътрешнополитическа сме на последно място в Европа по жизнен стандарт. В същото време по доход на глава от населението не сме на последните места, което идва да покаже, че в България много се краде от управляващите. Ще разясняваме на младите, че почти всички злини идват от комунистическата система, която никога не си е отивала, а само се е приспособявала и в момента продължава да властва. Ние ще следваме девиза на нашите предшественици и ще се борим за изграждането на национално могъща и социално справедлива България!

Пред паметника на Илия Минев Пред паметника на Илия Минев

10.01.2021.

В памет на загиналите за защита на небето над София български и германски летци

На 10. 01. 2021 г. от БНС начело с Боян Расате в гр. София пред паметната плоча на хауптман (капитан) Герхард Венгел - командир на изтребителна ескадра бе проведена кратка церемония в памет на загиналите български и германски летци във въздушния бой за защита на небето над София, проведен на същия ден през 1944 г. срещу над 220 американски бомбардировача от т.н. вид летящи крепости, придружавани от около 110 изтребителя Лайтнинг.

Възпоменателна церемония Възпоменателна церемония
Възпоменателна церемония Възпоменателна церемония

25.12.2020.

Празнуваме Рождество Христово

тропар Рождество Христово

Честито Рождество Христово! Екипът на сайта rakovskibg.org Ви честити този светъл християнски празник и Ви пожелава много здраве на Вас и всички Ваши близки. Весели коледни и новогодишни празници!