Символ на ВСГР и два лозунга
ВСГР Символ на ВСГР За майка България

ВСЕБЪЛГАРСКИ СБОР ГЕОРГИ РАКОВСКИ

вестник Свободно слово-лого

България и Шенген

Отпечатано във в-к Свободно слово | бр. 98(42), 15.01.2024 - 22.02.2024 | автор: Стефан Парлапански

Шенгенското пространство е едно от най-важните постижения на европейския проект. В момента то обхваща близо 420 милиона души, които пътуват свободно между отделните държави членки, без да се осъществява граничен контрол. Държавите, които желаят да се присъединят към това пространство трябва да изпълнят набор от предварителни добре формулирани условия и да преминат през многобройни проверки, за да се прецени дали отговарят на тези условия, след което за тяхното приемане трябва да се вземе решение, одобрено с единодушие на всички страни членки.

България, като неделима част от европейската култура и история извървя дълъг път, за да покрие критериите за членство и това беше признато от всички членки на шенгенското пространство с изключение на две – Нидерландия и Австрия, които неизменно налагаха вето върху решението за нашето присъединяване. Неотдавна австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер си позволи да постави няколко допълнителни условия, за да оттегли Австрия ветото си, между които да сме приемали емигранти от Афганистан и Сирия. Да припомня ли на г-н Карнер, че на Германия и Австрия дължим нахлуването на емигрантите, че те са първите страни, които ги поканиха в Европа? Че бившата комсомолска секретарка Ангела Меркел изрече историческите думи, че емигрантите са „добре дошли“ в Европа? Че България е най-старата държава на континента? Че по времето, когато ние сме имали владетели и аристокрация, когато земята е ехтяла от тропота на нашата конница и сме покорявали други народи с меч в ръка по техните земи са се обличали с кожи?

Селфи на емигрант с Ангела Меркел

А нашите управляващи, вместо да демонстрират глупав възторг от това, че Австрия великодушно ще позволи на българите да влизат в Шенген по въздух и по море (признавам, че не ми е известно в Австрия да има морски пристанища), трябва да възприемат твърда позиция срещу тази държава, например да се започне да се облага с допълнителен данък печалбата на австрийските фирми, докато Австрия действително не оттегли ветото си.

Стефан Парлапански